dimecres, 28 d’abril del 2010

EL BATLLIU

LA VIDA MARINA:
L'intinerari va de nord a sud, pel batlliu de sort, al voltan del munissipi de sort. la varietat geològica d'aquest territori és molt amplia, ja que està en contacte amb el dom de l'Orri i el mantell de les Nogueres,ja la zona Axial dels Pirineus.
Les roques més joves que trobem, que són els gresos del Triàsic inferior, són les que es troben en un cota topogràfica més baixa, a les rodalies de Rialp, mentre que lo Batlliu de sort està format, en gran part, per roques silurines i devonianes més antigues. aquestes roques contenen força evidències fòssils de la vida que pul·lulava en un mar antic i misteriós fa uns 400 milions d'anys.
Lo batlliu de Sort i les serres que l'envolten guarden records tràgics i enigmàtic. a la muntanya de Llarvent es va esfondrar una mina de carbó quan el capellà hi diea la missa. Les pedres cambroordovicianes del turó d'Auló van er l'escenari d'una ferotge batalla de la nostra Gurra Civil. En les calcàries devonianes de la muntanya d'enviny s'hi va estavellar un avió alemny durant la segona Guerra Mundial.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada