dimarts, 13 d’abril del 2010

La geologia del pallars

El Pallars Sobirà es troba dins de la zona Axial pirinenca. Estructuralment conté dos grans doms, el de la Pallaresa i el de l'Orri, separats pel plec sinclinal de Llavorsí. D'acord amb les interpretacions del tall ECORS, les unitats descrites reflecteixen l'empilament de tres mantells de corriment de roques del sòcol hercinià, anomenats les Nogueres, Orri i Rialp.
El mantell de Rialp és l'inferior i més modern, i només treu el cap a Rialp. El mantell de l'Orri es correspon bàsicament amb el dom de l'Orri. El mantell de les Nogueres (unitat de les Nogueres) és el superior i més antic, afecta també roques de la cobertora alpina, i s'arrelaria cap al nord en el dom de la Pallaresa.
Les roques més antigues de la comarca són atribuïdes al Cambrià i a l'Ordovicià. Fins i tot hi ha roques d'origen volcànic que, amb mètodes semblants al del carboni-14, han donat 580 milions d'anys d'edat. També hi ha pissarres negres amb graptòlits del Silurià, calcàries amb crinoïdeus, ortoceràtids i trilobits del Devonià, etc.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada