dijous, 15 d’abril del 2010



El Congost de Collegats és un congost d'uns 5 km de longitud, format pel riu Noguera Pallaresa en passar entre les serres de Peracalç, a ponent, i del Boumort, a llevant.

Es troba a cavall de les comarques del Pallars Jussà i el Pallars Sobirà, entre els termes actuals de Conca de Dalt, la Pobla de Segur i Baix Pallars.


Lloc on era la Barraqueta o Hostal del PasUn dels indrets més característics d'aquest congost és l'Argenteria. Diuen que va inspirar Antoni Gaudí per fer la façana de l'edifici de la Pedrera.

L'extrem sud del congost és també força espectacular, ja que és el lloc on s'aboca en la Noguera Pallaresa el barranc de l'Infern, fronterer entre els dos Pallars, que marca una profunda i tancada vall d'aspecte molt feréstec.

En èpoques pretèrites no existia el pas per Collegats, i els camins de comunicació entre els dos Pallars havien d'anar de primer pujant cap a Montsor i baixant per Montcortès de Pallars i Peramea cap a Gerri de la Sal i Sort.

No fou fins a mitjan segle XIX que la Casa Bringuer, de la Pobla de Segur obtingué permís per a obrir un pas pel congost, amb el consegüent benefici que obtindria de l'explotació del dret de pas. A l'extrem meridional del congost es bastí la Barraqueta, o Hostal del Pas, on es feia el cobrament del peatge. Aquest lloc actualment queda al costat de la boca sud del túnel de la carretera.

Aquesta casa, que tingué capella pròpia, dedicada a la Mare de Déu de Montserrat, era una de les que s'integraren en l'efímer ajuntament de Gramuntill, unit ja el 1847 al de la Pobla de Segur.

Vegetació
La peculiar constitució geomorfològica d'aquest espai natural afecta molt la vegetació que s'hi pot trobar. Hi destaquen paisatges vegetals típics de la muntanys pre-pirinenca. S'hi troben molses (Adianthion) a les zones amb abundosos degotalls calcaris i importants pinedes de pinassa (Pinus nigra), als vessants costeruts del congost.

Fauna
A l'Espai Natural de Collegats - Queralt no hi ha la riquesa de fauna que es troba a la propera Reserva Nacional de Caça del Boumort, però hi podem trobar, tot i que en estat precari, la llúdriga. Els penya-segats, cingles i roquissars sí que disposen d'una fauna pròpia i molt estable. Cal destacar-ne l'abundor de rapinyaires i la de quiròpters i invertebrats cavernícoles. Cal esmentar un mol·lusc endèmic, Pyrenaearia organiaca, freqüent a les roques d'aquest espai.




L'argenteria és una roca que forma part de la paret esquerra de l'estret de Collegats. Aquesta roca destaca per les seves formes degudes a l'erosió que causa l'aigua que cau per ella, i és especialment espectacular durant l'hivern, quan el gel forma grans escultures de gel en forma de cortines, estalactites i estalagmites.
Es diu que Antoni Gaudí va inspirar-se amb l'Argenteria per a fer la casa Milà (La Pedrera).

Es troba situada a l'esquerra de la Noguera Pallaresa a l'estret de Collegats al mig del túnel de "L'Argenteria" de la N-260.
Caldrà anar amb cotxe fins a l'entrada del túnel de "L'Argenteria" de la N-260, un cop allà s'haurà de seguir l'antiga carretera que va vorejant el riu, l'Argenteria es troba a l'altra banda del riu.

2 comentaris:

  1. El tens currat he cabron... Podries posar algo de les papallones:P jajaja! un besito.

    ResponElimina
  2. Les entrades no cal que siguin tan llargues. Pots fer tu fotos també, això es puntua...Tenen raó les noies, una mica de papallones no hi aniria malament....i sobretot més gerologia, imatges de plecs i dels fòssils que trobem a les calcàries de Puyal!!!

    ResponElimina